Lärplattformar, digitala verktyg och upphovsrätt
Lärplattformar som resurser för att organisera innehåll, samla och dela kursmaterial
Du kan använda dig av en lärplattform för att planera och organisera innehållet i din kurs (t.ex. i olika sekvenser), för att samla och distribuera kursmaterial och ge deltagare möjlighet att lämna in uppgifter eller material. De flesta lärplattformarna erbjuder också kalendrar, anslagstavlor och möjlighet att föra diskussioner med deltagarna.
- Exempel på lärplattformar: Moodle, Itslearning, Fronter, Google Meet och WebCT
- Innehåll och material kan också organiseras och göras tillgängliga för deltagare genom bloggverktyg, webbsidor eller delade elektroniska mappar
- Exempel på bloggverktyg: Weebly, Wordpress, Squarespace
- Verktyg för att dela mappar: Google Drive, MS Teams, Dropbox
Digitala verktyg och resurser för att engagera och aktivera deltagare i fysiska möten
Du kan använda dig av ett flertal verktyg och appar, i fysiska möten på dina kurser, för att engagera och aktivera deltagare eller som hjälpmedel för samarbete och samskapande.
- Mentimeter, Sli.do och Kahoot är exempel på verktyg för att organisera omröstningar, frågestunder eller ge deltagare möjlighet att ställa frågor.
- Flinga, Padlet, Wordwall och Classroomscreen kan användas för att i realtid samla kommentarer, behov, förslag, idéer och intressen i en grupp eller för att arbeta tillsammans genom att skapa text, bild, video och länkar på en elektronisk (anslags)tavla.
Digitala verktyg och resurser för möten och lärandeaktiviteter på distans
Ett flertal digitala verktyg finns tillgängliga för möten av olika slag eller för att förmedla innehåll och erbjuda aktiviteter på distans. Du kan mötas i realtid med ljud och bild, och du kan ofta dela skärm, inspelad video samt en textbaserad chatt.
- Zoom, MS Teams, Jitsi, Google Meet och Google Classroom är exempel på verktyg för möten och lärandeaktiviteter på distans. Förutom möten i realtid kan de användas för att banda in information och föreläsningar, som kan delas t.ex. på en lärplattform.
Digitala verktyg och resurser för att skapa undervisningsmaterial och åskådliggöra
Beroende på innehåll och aktiviteter som du erbjuder kan du dra nytta av en mängd verktyg och resurser för att skapa och dela dokument med text, bild, ljud och video samt göra olika typer av presentationer.
- Verktyg för att skapa undervisningsmaterial och presentationer: Power Point, Prezi och Canva
- Verktyg för att hantera bilder. Papunet, LearningApps och Canva
- Verktyg för att hantera ljud: Audacity
- Verktyg för att banda in och bearbeta video: Clipchamp och Imovie
Digitala verktyg och resurser för självständigt lärande
Oberoende vilket tema eller innehåll din kurs består av finns det idag en stor mängd vägledningar, instruktioner, guider och exempel att inspireras och lära sig av. En del deltagare är förmodligen duktiga att finna material och en del behöver stöd i detta.
- Via sökmaskiner som till exempel Google, Bing, DuckDuckGo kan du förutom länkar till hemsidor söka bilder, videon, kartor
- YouTube innehåller mängder av exempel, vägledningar och instruktioner
- Tidningar och tidskrifter finns ofta i digital form
- Bibliotekens hemsidor erbjuder mycket material och tips på tjänster. En bra startpunkt är finna.fi
GDPR, upphovsrätt och licenser
När du använder digitala verktyg och resurser behöver du känna till och vara uppmärksam på vilken typ av innehåll och material som du kan och får använda. Du behöver bekanta dig med regler för GDPR, upphovsrätt och licenser.
Vägledning på svenska
Läs mer om upphovsrätt
En översiktlig guide (på finska)
Läs lärarens upphovsrättsguide (på finska) PDF
Tillbaka till fördjupningssidan >